Uw accommodatie aanmelden

Willemstad in Curaçao

Willemstad is de hoofdstad van Curaçao. Willemstad moet je echt hebben gezien. Niet voor niets staat het historische centrum van Willemstad op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vermelding op de werelderfgoedlijst zegt genoeg. Het is een unieke plek op de wereld.

Willemstad is een erg populaire vakantiebestemming op Curaçao. Een aantal van de meest populaire stranden van Curaçao ligt dichtbij. Willemstad ligt aan de westkust van Curaçao en centraal ten opzichte van de meeste bezienswaardigheden op Curaçao. Maar in Willemstad zelf is ook genoeg te doen en te zien. Willemstad staat vol met prachtige monumenten, hotels, bars, restaurants, musea en winkels. U kunt er vele uurtjes ronddwalen en de bijzondere koloniale sfeer opsnuiven.

Willemstad is ontstaan doordat Fort Amsterdam in 1635 gebouwd werd ter bescherming van de natuurlijke haven Schottegat. Het fort werd gebouwd aan de haveningang aan de Sint Annabaai. Door de ligging aan de smalle landtong aan de monding van de Sint Annabaai kon de haven perfect verdedigd worden. In 1675 werd Willemstad uitgeroepen tot Vrije Haven. Men hoopte dat dit de economie zou stimuleren. De Vrije Haven verdiende een passende naam die de aandacht van mensen zou trekken. Willemstad dankt zijn naam waarschijnlijk aan Stadhouder Willem III nadat hij koning van Engeland werd. De naam Willemstad komt voor het eerst voor in de archieven van 1680.

Punda & Otrobanda

Al snel werden er woningen ten oosten van de Sint Annabaai gebouwd. Het gebied ten oosten van de Sint Annabaai werd De Punt genoemd. In het Papiamento heet dit Punta. Later is dat verbasterd naar Punda en zo heet de oudste wijk van Willemstad nog steeds. In 1707 werd aan de westelijk kant van de Sint Annabaai een nieuwe wijk gebouwd genaamd Otrobanda (de overkant). De gebouwen langs de Breedestraat zijn vergelijkbaar met de gebouwen van Punda met commerciële ruimte op de begane grond en woonruimte op de etage. Rondom de Breedestaat staan vele statige villa's die zijn gebouwd door mensen uit hogere sociale klassen. Otrabanda is een doolhof van kronkelende straatjes en steegjes, in tegenstelling tot Punda met een rechttoe rechtaan uitstraling. De vele kleine straatjes geeft Otrabanda zijn charmante uitstraling.

Sinds 1886 zijn beide wijken met elkaar verbonden door de Koningin Emmabrug. De Koningin Emmabrug is een pontonbrug en staat daardoor beter bekend als de Pontjesbrug. In Punda en Otrabanda staan veel oude panden met de kenmerkende "Hollandse" architectuur. Door deze architectuur wordt Willemstad soms ook wel het "Amsterdam van het westelijk halfrond" genoemd. Alle mogelijke pasteltinten worden gebruikt voor de huizen, winkels en officiële gebouwen. De typische gevels en zuiltjes geven de prachtige sfeer weer van de Nederlandse kolonie.

Scharloo & Pietermaai

Net buiten Punda en Otrobanda liggen de wijken Scharloo en Pietermaai. In deze wijken vindt u prachtige landhuizen en villa's. Scharloo en Pietermaai staan net als Punda en Otrobanda op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege hun unieke culturele waarde.

Willemstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Sinds 1997 staat het historische centrum van Willemstad op de werelderfgoedlijst van De United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO). UNESCO zet zich in om belangrijke culturele en erfgoedlocaties te beschermen en behouden. Het historische centrum van Willemstad en de historische architectuur in Pietermaai en Scharloo werden gekozen vanwege de grote historische waarde en de integriteit die de stad uitstraalt.

Winkelen

Het centrum van Willemstad kent veel leuke winkels. In Punda vindt u de meeste winkels in de Heerenstraat en Madurostraat. In Otrobanda vindt u de meeste winkels in de Breedestraat en Roodeweg. Over het algemeen zijn de openingstijden van maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 18.00 uur. Als er op zondag een groot cruiseschip aanmeert in de haven, dan zijn de meeste winkels in het centrum van Willemstad geopend. Wandel ook eens over de markt op de Handelskade. De markt gaat deels over in een drijvende markt van oude vissersbootjes met Venezolaanse vis- en fruitverkopers.