Uw accommodatie aanmelden

Curaçao

Vakantie Curaçao

Willemstad, Handelskade Een vakantie op Curaçao wordt gegarandeerd een top vakantie! Op het tropische Curaçao is het altijd lekker warm, u kunt er gewoon Nederlands praten, ouderwets met (Antilliaanse) guldens betalen, het heeft parelwitte zandstranden, azuurblauwe zee met heerlijk warm water, u kunt er fantastisch duiken en snorkelen en koraalriffen zien, kortom alle ingrediënten zijn aanwezig voor een heerlijke ontspannen vakantie om nooit te vergeten. Ziet u zich al lekker op een parelwit strand liggen onder een wuivende palmboom?

In ongeveer 9 uur vliegt u naar het paradijselijk Curaçao. Er is geen verkeerde periode om uw vakantie op Curaçao te vieren. Het is het gehele jaar lekker warm. Vindt hier eenvoudig een mooie accommodatie op Curaçao van waaruit u het hele eiland kunt verkennen. We hebben een gevarieerd aanbod van vakantiehuizen en villa's, appartementen, resorts en hotels. Hebt u nog geen vervoer? Een huurauto is onmisbaar als u het eiland wilt verkennen. Vindt hier eenvoudig een huurauto op Curaçao.

Bezienswaardigheden op Curaçao

Op veel stranden zijn beachclubs te vinden, waar u kunt windsurfen, zeilen, waterskiën, duiken en snorkelen, diepzeevissen, kanoën. U kunt een dag het onbewoonde eiland Klein Curaçao bezoeken en daar fantastisch zwemmen en snorkelen. U sluit de dag af met een gezellige barbecue. U kunt het Seaquarium bezoeken, waar u allerlei zee dieren kunt bekijken en voeren. Of daal 300 meter af naar de zeebodem met een onderzeeër bij Substation. U kunt de struisvogelboerderij bezoeken en een enorm struisvogelei eten. U kunt een stuk van Curaçao verkennen tijdens een jeep safari. Bezoek ook eens de drijvende markt aan de De Ruyterkade, vlakbij de drijvende pontjesbrug in het centrum van hoofdstad Willemstad. De mooie natuurparken bezoeken is ook een aanrader met een bezoek aan de ruige noordkust van Curaçao die er uit ziet als een maanlandschap. U vindt hier onder andere Boka Pistol waar het zeewater via een kleine opening in de kust met veel geweld meters hoog omhoog wordt gestuwd. Bekijk ook de Natural Bridge, een natuurlijk brug die in de rotsachtige kust is ontstaan. Verder kunt u een Aloë Vera plantage bezoeken, de likeurfabriek, waar de originele Blue Curaçao wordt gemaakt, de kruidentuin van Dinah Veeris, het bijzondere centrum van Willemstad die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat met veel leuke winkeltjes of een van de leuke dorpjes. Op Curaçao raakt u niet snel uitgekeken.

Curaçao informatie

Curaçao is een tropisch eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee. Curaçao ligt voor de kust van Venezuela. Tien kilometer ten zuidoosten van Curaçao ligt het onbewoonde eilandje Klein Curaçao. Ten westen van Curaçao ligt het eiland Aruba. Ten oosten ligt het eiland Bonaire. Curaçao vormt samen met Aruba en Bonaire de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC eilanden genoemd.

Curaçao is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Tot 10 oktober 2010 (10-10-'10) was Curaçao onderdeel van – en het grootste eiland van – het eilandgebied de Nederlandse Antillen.

Nederlands, Papiaments en Engels zijn de officiële talen op Curaçao. Erg gemakkelijk dat je op Curaçao gewoon Nederlands kan praten. Maar dat niet alleen, er zijn ook winkels die in Nederland voorkomen zoals Albert Heijn en Bruna.

De munteenheid van Curaçao is Antilliaanse Gulden. Dit wordt afgekort als ANG.

Curaçao bestaat uit koraalkalk en vulkanisch gesteente. Het hoogste punt is de Sint Christoffelberg met 375 meter.

De hoofdstad van Curaçao is Willemstad. Willemstad is de grootste plaats op het eiland. Willemstad is ontstaan doordat vele schillende dorpjes in de loop der jaren aan elkaar zijn gegroeid tot één verstedelijkt gebied. Willemstad beslaat ongeveer een derde van het eiland.

Curaçao heeft zes natuurlijke havens. Deze zijn ontstaan doordat de zee de koraalkalk heeft laten verdwijnen. De grootste is Schottegat, de haven van Willemstad. Het Schottegat wordt bereikt door de Sint Annabaai, welke Willemstad in tweeën deelt. Via de beroemde drijvende Koningin Emmabrug, ook bekend als de pontjesbrug, kunt u de Sint Annabaai oversteken. De brug verbind de wijken Punda (de punt) en Otrabanda (de andere kant). Aan de De Ruyterkade is een bijzondere drijvende groente- en vismarkt, waar Venezolanen hun waren aanbieden. Het koloniale verleden van Curaçao is het duidelijkst zichtbaar in het centrum van Willemstad, de wijken Punda en Otrabanda, in de bijzondere architectuur van panden uit de zeventiende tot twintigste eeuw. De karakteristieke panden zijn in mooie felle kleuren geschilderd. De binnenstad staat door deze bijzondere panden op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Naast de binnenstad zijn er ook een aantal bijzondere landhuizen en plantagehuizen bewaard gebleven.

Mensen

Curaçao heeft ongeveer 150.000 inwoners. De meeste mensen wonen in Willemstad. De meerderheid van de Curaçaoënaars is Creool, dit zijn mensen van gemengde Afrikaanse en Europese afkomst. Daarnaast zijn er ook veel Nederlanders en een mix van Chinezen, Libanezen, Portugezen, Surinamers, Venezolanen, Indiërs, Dominicanen, Haïtianen en Colombianen. Er wonen zo'n 107 verschillende nationaliteiten op Curaçao. Papiaments is voor veel Curaçaoënaars de moedertaal. Daarna komt Nederlands, Spaans en Engels.

Klimaat

Het klimaat van Curaçao is bijzonder droog. Er valt weinig regen. In de periode oktober tot en met januari valt de meeste regen, jaarlijks zo'n 553 mm, het regenseizoen. De temperaturen zijn het hele jaar redelijk constant. De gemiddelde maximumtemperatuur is 31,2 graden Celsius. De gemiddelde minimumtemperatuur is 25,6 graden Celsius. De passaatwind waait het gehele jaar door en brengt de nodige verkoeling. Van het orkaanseizoen heeft Curaçao maar soms last. Orkanen bereiken Curaçao maar zelden.

Natuur

De natuur van Curaçao is heel divers. In landelijke gebieden (kunuku) vind u verschillende soorten laag struikgewas, lage bomen zoals de dividivi (ook wel waaiboom genoemd), cactussen, kruiden, orchideeën en verwilderde aloë en agaves. Boomgroei is niet mogelijk in de vrije natuur vanwege het droge klimaat.

Op Curaçao bevinden zich twee natuurgebieden:

  1. Nationaal park Christoffelpark, het gebied rond de Christoffelberg, de hoogste berg van Curaçao.
  2. Nationaal park Shete Boka. Dit park grenst aan het Christoffelpark.

Op Curaçao komen flamingo's, zeeschildpadden, hagedissen en heel veel tropische vogels en insecten voor. Van de hagedissen komt u de leguaan het vaakst tegen, maar niet alleen in de natuur, ook in Willemstad en ook op uw bord. Leguaan is een lekkernij op Curaçao, u kunt het in lokale restaurants bestellen. Op Curaçao komen vleermuissoorten voor die alleen op Curaçao en Bonaire voor komen.

Stranden

Grote Knip / Playa Kenepa Grandi Er zijn een groot aantal stranden op Curaçao. De meeste stranden liggen aan het rustige zuid kant van het eiland. Sommige stranden zijn groot en druk bezocht, terwijl sommige klein zijn en erg beschut. Op Curaçao is voor ieder wel een mooi strand te vinden, van drukke familiestranden tot intieme stranden in prachtige baaitjes. Één ding hebben ze gemeen: de temperatuur is altijd goed en het water azuurblauw en lekker warm. Lees hier meer over de stranden op Curaçao.

Geschiedenis

Curaçao kent een lange geschiedenis. De eerste bewoners waren indianen, de Caquetio. Op basis van hun taal waren ze verwant met de Arowakken. Ze leefden vanaf circa 2900 voor de jaartelling al op Curaçao. In 1499 werd Curaçao ontdekt door de Spanjaarden. In 1634 kwam Curaçao in handen van de West-Indische Compagnie (WIC) na een inval en verovering op de Spanjaarden. De WIC wilde Curaçao om de goede strategische ligging, natuurlijke haven en zoutwinning. De WIC bouwde forten om Curaçao te kunnen verdedigen. In 1634 werd begonnen met het fort bij de waterbron aan de noordoostkant van de Sint Annabaai. In 1635 werd begonnen aan de bouw van Fort Amsterdam op Punda. De eerste plantages werden aangelegd vanaf 1650. In 1665 begon een donker deel van de Nederlandse geschiedenis, de WIC begon met slavenhandel. Curaçao werd een een centrum van de slavenhandel. Willemstad ontstond in de tweede helft van de 17e eeuw en lag direct naast Fort Amsterdam. In 1674 werd Curaçao een vrijhaven, waardoor de internationale handel een vlucht nam en één van de welvarendste eilanden werd in het Caraïbisch gebied. Dit hield helaas niet lang stand omdat de landbouw op Curaçao niet geschikt was voor grootschalige verbouw. In 1791 werd Curaçao een Nederlandse kolonie en een deel van het koninkrijk. De slaven kwamen in 1795 in opstand onder leiding van Tula. De Britten bezetten Curaçao van 1800 tot 1803, waarna ze werden verdreven door de lokale bevolking. Van 1807 tot 1816 bezetten de Britten Curaçao opnieuw. Daarna kreeg Nederland Curaçao terug. In 1863 werd de slavernij afgeschaft. Tot 1914 leefde men op Curaçao van handel, landbouw en visserij. In 1914 werd een grote olieraffinaderij gebouwd. In 1954 verkreeg Curaçao samen met de andere eilanden uit de Nederlandse Antillen autonomie en op 10 oktober 2010 werd Curaçao onafhankelijk.

photo credit: Handelskade, Willemstad: Rodry 1 (GNU)

In de schijnwerpers in Curaçao

Alle vakanties in Curaçao