Vervoer op Curaçao

Hoe is het vervoer op Curaçao geregeld? Welke vervoersmiddel kiest u om Curaçao mee te verkennen? Wordt het een auto, motor, scooter, fiets, openbaar vervoer of een minibusje? Lees de voor en nadelen van alle typen vervoer op Curaçao.

Huurauto

Met een huurauto op Curaçao ben je vrij om te gaan waar en wanneer je maar wil. Dat maakt het een ideaal vervoermiddel op het eiland. Vooral als je huurauto airco heeft is een ritje over het eiland helemaal genieten. En over de brandstofprijzen hoef je je geen zorgen te maken, die zijn namelijk een stuk lager dan in Nederland.

De huurtarieven kunnen behoorlijk verschillen. Als u een auto wilt huren zoek dan van te voren uit bij welk autoverhuurbedrijf u een auto wilt huren. Vaak is het ook goedkoper om van te voren een auto te huren dan ter plekke.

Op Curaçao zijn verschillende verhuurbedrijven waar je een auto kan huren. De meeste autoverhuurbedrijven zijn aanwezig op het vliegveld. Sommige verhuurbedrijven beschikkingen over een balie in de grote hotels.

Een creditcard is vaak een vereiste, anders wordt vaak een borg gevraagd. Vraag bij vertrek wat je moet doen bij een ongeval. De minimum leeftijd om een auto te huren is meestal 21 jaar, maar controleer dit eerst bij het autoverhuurbedrijf. Meer informatie over huurauto's op Curaçao.

Lees meer over autoverhuur op Curaçao

Huurmotor

Wat is er lekkerder dan met lekker weer op een motor het eiland over te toeren? Op diverse plekken kunt u een motor huren. Hier gelden vaak dezelfde regels als wanneer u een huurauto huurt.

Huurscooter

Heeft u geen motorrijbewijs? Dan is het natuurlijk ook heerlijk op een scooter het eiland over te toeren? Op diverse plekken kunt u een scooter te huren. Hier gelden vaak dezelfde regels als wanneer u een huurauto huurt. De eisen aan leeftijd en rijbewijs zijn natuurlijk anders.

Verkeersregels

Op Curaçao wordt rechts gereden. Op kruispunten en rotondes heeft rechts voorrang, tenzij borden anders aangegeven. Op T-splitsingen heeft rechtdoor gaand verkeerd voorrang. Verkeersregels en borden zijn over het algemeen hetzelfde als in Nederland. In de stad en bebouwde kom is de maximale snelheid 45 km per uur. Buiten de stad en op de vierbaans ringweg is de maximale snelheid 60 tot 80 km per uur.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer op Curaçao is aanwezig. Er zijn twee vormen van openbaar vervoer, met lijnbussen en met minibusjes.

Lijnbussen

Vervoer met lijnbussen (Konvooi) wordt verzorgd door Autobusbedrijf Curaçao NV (ABC). Deze bussen zijn voor de langere afstanden op het eiland. De bussen rijden meestal eens per uur en zijn geel of blauw van kleur. Ze rijden een vaste route voor een vaste prijs. De belangrijkste busstations zijn te vinden naast het postkantoor bij het Waaigat in Punda en naast de voetgangerstunnel in Otrabanda. Vanuit Punda vertrekken bussen naar 9 routes en vanuit Otrobanda vertrekken 12 routes. De bussen rijden over het hele eiland en brengen u naar vele plaatsen, bezienswaardigheden, musea en stranden. Als u gebruik wilt maken van de lijnbussen haal dan een Buki di Bus: Bus Schedules and Routes, dat wordt uitgegeven door het ABC.

Minibusjes

Voor kortere afstanden kunt u het beste kiezen voor een minibus. Hier kunnen maximaal 9 personen in. De busjes zijn te herkennen aan het woord 'BUS' op de kentekenplaat. Ze beginnen hun routes op de busstations in Punda en Otrabanda, maar hebben geen vaste dienstregeling. Achter de voorruit staat op een bordje waar ze heen rijden. De busjes kunt u overal langs de weg aanhouden door uw hand op te steken. U kunt vervolgens weer uitstappen waar u wilt. Officieel mogen de busjes niet stoppen bij bushaltes, daarom moet u een paar meter van de halte gaan staan om te voorkomen dat het busje doorrijdt. Er rijden veel van dit soort busjes, maar na 23.00 u nemen ze in hoeveelheid af. Ze zijn veilig en niet duur. De minibusjes rijden voor een vaste prijs, maar in het weekend kan dit afwijken.

Regels

Houdt u aan een aantal regels wanneer u met een busje mee wilt. Zo voorkomt u vervelende verrassingen onderweg of na afloop van de rit:

  • Steek uw hand op als u een busje ziet rijden met BUS op de kentekenplaat (staat u bij een bushalte, ga dan een stukje van de halte staan)
  • Vraag voordat u instapt waar het busje heen rijdt
  • Daarna zegt u waar u wilt uitstappen
  • Vraag vervolgens wat de rit kost
  • Als u de prijs goed vindt betaalt u de chauffeur
  • Pas daarna mag u instappen!

Als u een klacht hebt over het openbaar vervoer, taxi's of chauffeur dan kunt u deze kwijt bij de Afdeling Openbaar Vervoer van de Eilandsraad.

Taxi

Taxi's rijden op het hele eiland. Ze zijn te herkennen aan het taxi teken en TX op de kentekenplaat. Vooraf moet u een prijs afspreken met de chauffeur, want de taxi's hebben geen meters. Een fooi voor de chauffeur wordt op prijs gesteld, maar is niet verplicht.

Fietsen

Op Curaçao wordt steeds meer gefietst, maar het is ongeschikt om het hele eiland mee te verkennen. Dat komt door de hoge temperaturen en het feit dat Curaçao toch best groot is als je het op de fiets moet doen. Het eerste fietspad is aangelegd op Banda Riba. Fietsen doe je dus op dezelfde weg als waar auto's rijden. Let goed op als je gaat fietsen; de meeste automobilisten zijn geen fietsers gewend. Daarom vinden veel mensen fietsen op Curaçao nog gevaarlijk.

Laatst aangepast: 8 december 2014 | 1 Reactie |

TAGS: Auto huren Fiets huren Minibusje Motor huren Openbaar vervoer Scooter huren Taxi Verkeer Verkeersregels


De redactie heeft als doel u zo goed mogelijk te helpen en de website zo actueel mogelijk te houden. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Bekijk de vraag en antwoord pagina of neem contact met ons op.


Deel deze blogpost

1 Reactie

Gemiddelde beoordeling: (1)

Surya schreef op :

ten eerste complimenten over de mooie geschreven blog van jouw.
Ten tweede vond ik het interessant om jou mening te horen over wat jij het beste vervoer's middel vind.

Plaats een reactie

Reacties zijn uitgeschakeld.

Commenting is turned off.