Praktische informatie over Curaçao

In deze blogpost vindt u praktische informatie over Curaçao om uw vakantie nog aangenamer te maken. Lees de informatie door om goed voorbereid op vakantie te gaan.

Taal

Het Nederlands en het Papiaments zijn de officiële talen op Curaçao. Daarnaast spreekt men ook Spaans en Engels.

Geld

De munteenheid op Curaçao is de Antilliaanse gulden (Ang). De Euro en de Amerikaanse dollar worden vaak ook geaccepteerd. Alle bekende creditcards worden vaak geaccepteerd bij hotels op Curaçao, maar ook bij andere accommodaties en bij veel restaurants. Bij geldautomaten kunt u met uw bankpas gewoon pinnen en in steeds meer supermarkten kunt u met uw pinpas betalen. Het is verstandig om van te voren en te vragen wat de betaalmogelijkheden zijn, maar soms staat het ook bij de deur aangegeven.

Elektriciteit

De elektriciteit op Curaçao is 127/120 Volt en 50 Hz. Alleen apparaten die omgezet kunnen worden naar dit voltage zijn bruikbaar op Curaçao. Controleer dus voordat u uw koffers pakt of u de apparaten ook daadwerkelijk op Curaçao kunt gebruiken. Het zou zonde zijn van de kofferruimte als u onbruikbare apparaten meeneemt. De stopcontacten hebben een andere vorm dan in Nederland. U heeft dus een verloopstekker of een adapter nodig om uw apparaten in te pluggen. Verloopstekkers zijn volop op Curaçao verkrijgbaar, maar ook in Nederland. Vaak zijn ze ook op voorraad in de grote hotels op Curaçao. Apparaten op een tijdmechanisme werken vaak niet goed vanwege regelmatig terugkerende stroomuitval op het eiland.

Fooien

Op Curaçao wordt op een fooi van 5 a 10% van de prijs gerekend. Soms wordt een zogenaamde Service Charge gerekend en staat de fooi al op de rekening onder de noemer Service. Als het al op de rekening staat hoeft u geen fooi te geven. Als dus geen Service op de rekening wordt berekend dan moet u een fooi van 5 a 10% van de prijs geven. Niet alleen hotels en restaurants verwachten een fooi, maar ook als u een taxi neemt.

Paspoort

Uw paspoort moet geldig zijn tot en met de terugkeer in Nederland.

Bescherm uw huid tegen de zon

Curaçao staat natuurlijk bekend om het fantastische tropische weer. Door het mooie weer, witte stranden en heldere zee brengt u veel tijd buiten door. Houdt er rekening mee dat de zon op Curaçao erg vel schijnt en meestal de hele dag. Bescherm uw huid goed! Uw huid verbrand erg snel. De eilanders vermijden zelf de zon niet voor niets. Niets is vervelender dan de rest van de vakantie door te brengen met een pijnlijke verbrande huid!

Daarom de volgende tips:

 • Smeer uw huid regelmatig in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor
 • Koop ook een goede zonnebril met UV bescherming van het type 3 of type 4. Een goede zonnebril houdt schadelijk UV licht tegen. UV licht is niet alleen slecht voor huid, maar ook voor uw ogen
 • Probeer de zon tussen 12.00 en 15.00 uur te vermijden
 • Bedek uw hoofd. Bedek uw hoofd ook vooral als u kaal bent. Hoofdhuid is dun en verbrand erg snel
 • Bedek huid als u langere tijd buiten bent. Trek bijvoorbeeld een T-shirt aan, eventueel met lange mouwen
 • Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen

Topless zonnen

Op Curaçao is topless zonnen niet toegestaan, maar wordt in de praktijk op een aantal stranden wel gedoogd, zoals op de stranden van Baia, Porto Marie en Sea Aquarium.

Veiligheid

Volg voor een zorgeloze en veilige vakantie de volgende tips op:

 • Let zoals altijd goed op uw spullen, dus ook op Curaçao
 • Loop niet met dure spullen te koop zoals camera's, horloges, etc.
 • Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, op uw hotelkamer of in uw appartement en doe alles goed op slot als u weg gaat
 • Als u waardevolle spullen achterlaat in de hotelkluis, zorg er dan voor dat u een bewijs ontvangt waar op staat welke bezittingen van u in de kluis liggen
 • Sluit voordat u naar Curaçao gaat een reisverzekering af
 • Doe altijd aangifte als u slachtoffer wordt van diefstal
 • Ga 's avonds of 's nachts niet alleen op pad en zeker niet in (beruchte wijken in) Willemstad
 • Voor het meest recente reisadvies check de website van het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken

Water

Het water wordt gedestilleerd uit zeewater. Kraanwater is drinkbaar en van goede kwaliteit. Verspil geen water, want het is schaars op Curaçao. Daarnaast is volop bronwater te koop.

Insecten

Op Curaçao zijn veel insecten. Insecten doen het goed in het altijd warme klimaat. Dat merkt u vooral 's nachts, want dan zoeken veel muggen u op. Wilt u niet door muggen gebeten worden neem een klamboe (muggen net) mee en hang dan een klamboe over uw bed. Let op: een klamboe is gevaarlijk voor kleine kinderen! Zij kunnen zich er in vast draaien. Vergeet niet bevestigingsmateriaal mee te nemen om de klamboe aan op te hangen. Stap vervolgens voorzichtig in bed zonder muggen binnen te laten. Als u een klamboe bent vergeten, kunt u zich insmeren met een anti insecten middel zoals DEET, maar veel muggen zijn al immuun voor dergelijke producten. Sluit ramen en deuren als het donker begint te worden. Laat alleen ramen open met een hor ervoor, maar laat ze het beste dicht en zet een ventilator of airco aan.

Vaccinaties

Voor een bezoek aan Curaçao zijn geen vaccinaties nodig.

Tijdverschil

Curaçao ligt in de Atlantische tijdzone. Het is op Curaçao in de winter - begin oktober tot eind maart - 5 uur vroeger dan in Nederland . In de zomer - begin april tot eind september - is het 6 uur vroeger.

Reisseizoen

Het is altijd mooi weer op Curaçao! Je hoeft dus niet te wachten op een mooi seizoen. Het toeristen seizoen is ongeveer van half december tot half april en in de Nederlandse schoolvakanties. Dat merkt u aan de stijgende prijzen van vliegtickets, vakantie aanbiedingen en huurauto's. Als u geld wilt besparen, bezoek – indien mogelijk – Curaçao dan buiten de schoolvakanties.

Drugs

Neem geen drugs mee van of naar Curaçao. Drugs, in welke vorm dan ook, wordt niet gedoogd op Curaçao. Er heerst een zero-tolerance beleid. Op de luchthaven wordt streng gecontroleerd. Laat u niet verlijden drugs mee naar Nederland terug te nemen, want ook op Schiphol wordt streng gecontroleerd. De gevangenis op Curaçao is niet met Nederlandse gevangenissen te vergelijken. De gevangenis is een overbevolkte en onaangename gevangenis, waar u geen 'verlengde vakantie' wilt doorbrengen!

Media

Op Curaçao kunt u via radio en tv gewoon het Nederlandse nieuws volgen. Er zijn een aantal Nederlandstalige radio en tv zenders. Daarnaast zijn er diverse Nederlandse kranten en Nederlandstalige regionale kranten die u kunt kopen. Vaak bieden hotels internettoegang aan. Dan kunt u via internet het nieuws lezen. Controleer of uw hotel dit ook aanbied, anders zijn er op Curaçao ook internetcafés waar u op internet kan.

De Mansalina boom

De Mansalina (of Manzanilla) is een giftige boom die u langs het strand kunt vinden. De Mansalina heeft ellipsvormige bladeren en draagt kleine groene appeltjes. Raak de boom niet aan! Als u de boom of de appeltjes aanraakt geeft dat pijnlijke blaren! Als het regent moet u niet onder de Mansalina schuilen, want de druppels die van de bladeren vallen veroorzaken ook ernstige blaren. Wrijf niet met uw handen in uw ogen na aanraking van de boom, takken of appeltjes, want dit veroorzaakt een brandend gevoel in uw ogen. De appeltjes kunnen niet worden gegeten. Als een Mansalina appeltje toch wordt gegeten heeft u kans op brandwonden in mond en keel. Ga meteen naar het ziekenhuis.

Prijzen

Op vakantie naar Curaçao gaan is niet heel goedkoop. De de lonen zijn redelijk hoog en alle producten moeten geïmporteerd worden. In de supermarkten zijn de Nederlandse producten daardoor duurder dan u gewend bent, maar ze zijn er wél. Vlees komt vaak uit Zuid-Amerika en is veel goedkoper. De prijzen in restaurants en bars zijn over het algemeen vergelijkbaar met Nederlandse prijzen. Voor Nederlandse begrippen zijn de huizen vaak goedkoop. Het is erg aantrekkelijk om op Curaçao een (vakantie-)woning te kopen, mede door het gunstige belastingklimaat.

Verkeer

De hoofdwegen op Curaçao zijn geasfalteerd en met de auto goed begaanbaar. Daarnaast zijn er veel onverharde wegen. Verkeersregels en -borden zijn gelijk aan die van Nederland, behalve op T-splitsingen. Op een T-splitsing heeft heeft doorgaande verkeer altijd voorrang. Lees meer over vervoer op Curaçao.

Laatst aangepast: 8 december 2014 | 0 Reacties |

TAGS: Drinkwater Drugs Elektriciteit Fooi Geld Insecten Praktische informatie Vaccinatie Veiligheid Zon


De redactie heeft als doel u zo goed mogelijk te helpen en de website zo actueel mogelijk te houden. Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties? Bekijk de vraag en antwoord pagina of neem contact met ons op.


Deel deze blogpost

Gerelateerde blog posts

Mobiel internet op Curaçao

Mobiel bellen op Curaçao

Reisgidsen over Curaçao

Weer en klimaat op Curaçao

Reacties

Plaats als eerste een reactie!

Plaats een reactie

Reacties zijn uitgeschakeld.

Commenting is turned off.